Wednesday, February 3, 2016

Wanita & PruBSN Health Enrich Plan

Jika anda seorang wanita – anda amat bertuah kerana medical card daripada plan PruBSN Health Enrich boleh membayarkan kos perubatan anda sekiranya anda mengalami komplikasi kehamilan.

Kenapa hendak berhimpit-himpit di Hospital Kerajaan sedangkan anda ada pilihan untuk ke hospital swasta lebih baik, dengan pilihan doctor yang lebih baik, service yang lebih baik, keselesaan yang lebih baik dan persekitaran yang lebih positif.

Saya cuba terangkan dengan ringkas dan padat ya;

Sekiranya anda mengalami 8 komplikasi kehamilan berikut anda layak untuk menggunakan had tahunan sebayank RM6,000 hingga RM20,000 untuk urusan di hospital.

Harus juga di beri perhatian manafaat ini adalah untuk wanita berumur antara 18 hingga 45 tahun dengan tempoh menuggu selama 365hari selepas tarikh polisi berkuatkuasa;


#
Komplikasi
Takrifan
Rawatan
Anggaran Kos
1
Pembekuan Intravaskular
Lebh pengaktifan bagi pembekuan dan sistem fibrinolisis ( protein yang mengawal pembekuan darah ) yang menyebabkan trombosis mikrovaskular ( pembekuan darah yang tidak normal dalam saluran darah kecil ). Jadi, masa yang lebih disebabkan oleh penggunaan platlet berlebihan dan faktor pembekuan menjadi lebih lama
Rawatan dengan plasma beku dan pekatan platlet akan dilakukan
Akan dimaklumkan
2
Kehamilan Luar Rahim
(Ektopik)
Perkembangan ovum yang telah disenyawakan di luar rongga uterus ( rahim )
Pembedahan laparatomi atau laparoskopi
Akan dimaklumkan
3
Kehamilan Anggur
(Hydatidiform Mole)
Merupakan penyakit trofoblastik gestasional dengan hiperplasia tidak normal bagi trofoblas ( pertumbuhan tidak normal tisu dan berkembang ke dalam plasenta ) mengakibatkan rahim yang penuh dengan tisu vili vesikular tidak normal. Tiada janin yang yang hidup.
Prosedur ‘Suction Evacuation’: Ini adalah satu prosedur untuk mengeluarkan kandungan molar dari rahim. Prosedur ini memerlukan bius penuh untuk dijalankan.


RM5K-RM8K
4
Pendarahan Teruk yang Memerlukan Pembuangan Rahim
Pendarahan berterusan disebabkan oleh rahim yang tidak responsif dan rahim atonik, rahim pecah atau pelecetan serviks yang besar
Histerektomi perlu dilakukan
RM6.5K-RM10K
5
Sawan Ketika Mengandung ( Eklampasia )
Kemunculan sawan tonik - klonik yang berlaku semasa kehamilan tetapi tidak disebabkan oleh gangguan otak yang sedia ada atau organik.
Nasihat doctor diperlukan untuk preskripsi ubat dan rawatan.
Akan dimaklumkan
6
Tekanan Darah Tinggi ( Toksemia )
Hipertensi yang disebabkan oleh kandungan yang dicirikan sebagai pembentukan kenaikkan tekanan darah ketika mengandung dan wujud protein di dalam air kencing selepas minggu ke - 20 kehamilan.
Nasihat doktor diperlukan untuk preskripsi ubat dan rawatan.
Akan dimaklumkan
7
Air Ketuban Terperangkap Di Dalam Saluran Darah ( Embolisme Cecair Amniotik )
Kecemasan di mana cecair amnion, sel - sel janin, rambut atau serpihan lain memasuki aliran darah melalui dasar plasenta rahim dan mencetuskan tindak balas alahan. Tindak balas ini kemudian mengakibatkan keruntuhan kardiorespiratori ( Jantung dan Paru - Paru ) dan pembekuan darah yang tidak normal.
Nasihat doktor diperlukan untuk preskripsi ubat dan rawatan.
Akan dimaklumkan
8
Darah Beku Tersumbat Di Dalam Salur Darah dan Paru – Paru ( Embolisme Pulmonari)
Darah beku yang terlepas daripada bahagian distal dan berlegar di dalam sistem pendarahan vena dan kemudian memasuki bahagian arteri pulmonari ketika mengandung
Rawatan segera antikoagulasi harus diberikan.
Akan dimaklumkan


Berapakah kelayakan anda?

1. Medical Card Health Enrich Select melindungi anda sehingga RM 6, 000
2. Medical Card Health Enrich Advanced melindungi anda sehingga RM 10, 0000
3. Medical Card Health Enrich Premier melindungi anda sehingga RM 20, 000


Had ini tertakluk pada kadar tuntutan setahun dan akan direset semula untuk tahun seterusnya.

Wow.. penerangan yang amat padat ya.. Pesanan saya, enroll plan anda sekarang kerana semasa menganalisa komplikasi-komplikasi ini sudah membuatkan saya seram sejuk seperti saya yang mengandung :P

Hats Off to my Mother, Wife and the entire Woman out there!

Ohhh Yess!!!

0 comments:

Post a Comment