Wednesday, March 9, 2016

Pencari Nafkah Keluarga





Hello Assalamualikum & Salam Sejahtera.

Hari ini saya nak membuka minda anda semua tentang pencari nafkah keluarga tunggal atau secara simple dalam bahasa inggerisnya "Breadwinner". 

Siapa selalunya pencari nafkah tunggal?

Tentunya Bapa, tapi tak dinafikan ada diantara kita pencari nafkah tunggalnya adalah Ibu atau mungkin anak sulung dalam keluarga. Jadinya mereka-mereka ini adalah insan-insan hebat yang memastikan food is serve on the table everyday serta keperluan-keperluan lain seperti pakaian, hiburan keluarga dan juga percutian-percutian yang selalunya dinanti-nantikan setiap cuti sekolah :)

Pendapatan Bulanan

Secara purata, seorang lelaki berusia 30tahun mungkin memperoleh gaji bulanan bawa pulang kurang lebih RM4000 untuk sebulan.

Gajinya ini kemudian secara berhemahnya digunakan untuk perbelanjaan anak-anak untuk sekolah, duit untuk dapur, bil-bil utiliti, bayar kereta & motor, bayar duit rumah sewa/sendiri, untuk isteri, untuk ibubapa di kampung, sedikit di sedekahkan kepada fakir miskin, sedikit disimpan, sedikit di masukkan kedalam tabung simpanan, sedikit di tabung haji dan sedikit untuk kegunaan hobi sendiri. Alhamdullilah lengkap sebulan untuk keluarga ini.

Isteri pun kerja dan sedikit sebanyak dapat 'Top-up' mana-mana yang kurang pada bulan itu.


Macam pernah dengarkan?

Sekarang kalau kita buka TV, terutamanya waktu perdana - mahu tidak mahu kita akan dihidang kan dengan berita-berita terkini pada hari itu atau minggu itu. Pernah tengok pasal kemalangan jalan raya?

Tak dapat dinafikan, kebanyakkan bapa akan ke pejabat dengan memandu sesuatu atau menuggang sesuatu.. betul?

Selalunya sebelum kita nak memandu atau menuggang, kita akan fikir akan risiko-risiko yang akan di hadapi, dan jarang sekali kita pikir yang kita nak jadi statistik jabatan untuk sumbangan kes :P

Guess what kita memang terdedah pun!

Apa yang akan berlaku???

Contoh yang diberikan tadi, seorang bapa bawa pulang RM4000 untuk bebelanja sekian. Tetapi setelah ketiadaan bapa atau bapa terpaksa duduk saja dirumah kerana telah menjadi insan kelainan upaya - Tiada lagi RM4000 sebulan untuk keluarga teruskan hidup dengan sempurna. Ibu terpaksa bekerja kuat untuk menangung segala perbelanjaan. Dan anda mungkin terpaksa lepaskan aset-aset yang boleh sustain kehidupan anda atau keluarga anda. Ini tak termasuk hutang piutang yang anda buat sebelum ini. Susah, saya faham.

Apa yang anda boleh buat sekarang, YES sekarang!!

Anda boleh mengambil polisi takaful yang mempunyai perlindungan menyeluruh seperti;

  1. Kalau anda meniggal dunia - Waris anda akan dapat wang Hibah, wang ini boleh digunakan untuk beberapa tahun untuk memulakan hidup baru @ waris anda dapat menyelesaikan sebarang hutang-hutang yang anda buat semasa hayat anda. 
  2. Alhamdulillah umur anda masih panjang, tapi kebolehan anda hanya di atas kerusi roda kerana kehilangan 2 belah kaki disebabkan hard landing semasa kemalangan. Anda boleh teruskan kehidupan dengan duit perlindungan anda sendiri, tanpa bantuan orang lain. Mungkin anda boleh mulakan perniagaan online anda sendiri kerana ianya tidak perlukan physical yang banyak sangat.
  3. Kemudian ada benefit Medical Card yang komprehensif. Anda ada pilihan yang terbaik,
  4. Ingat, produk yang saya selalu tawarkan adalah jenis Investment Link, so jangan risau kalau anda rasa pada umur anda 60tahun dan inginkan kereta baru - withdraw saja dari sijil anda. Cash yang ada pada usia ini mungkin sudah mencecah RM70,000 lebih. Gunalah ianya duit anda!

Apa yang lagi penting???

Semestinya keluarga anda tahu dan faham, sekiranya apa-apa berlaku pada anda - Anda dah bersedia dan telah pun sediakan yang terbaik buat mereka.



Soalan Cepu Emas - Berapa budjet sebulan Bro Hezrin???

Customize-able tetapi bergantung pada Umur, Jantina, Pekerjaan, Kadar Kesihatan, Taraf Merokok & Jumlah perlindugan yang dihajati.

Selalunya Age 30++ to 35, kurang lebih RM200-250 and above. Sangat Sedikit kalau nak dibandingkan dengan benefit yang plan ini boleh beri!


Kalau takfaham jugak, mai contact saya di talian 0124505654, tak malu call, kalau malu whatsaap pun takpa na...


Ohhh Yess!!!







0 comments:

Post a Comment